Vapaauinti perhosenpotkuilla

Lähetetty:
Ti Helmi 05, 2013 9:30 pm
Kirjoittaja kysymys
Eikös se yks ruottalainen kaveri vetänyt EM-koissa tällä tyylillä? Onko tiedossa onko edelleen sallittua ja miksi tämä olisi nopeampi tapa? Saako muuten selkäuinnissakin tehdä samalla tavalla?
Re: Vapaauinti perhosenpotkuilla

Lähetetty:
Ke Helmi 27, 2013 1:01 pm
Kirjoittaja Juho
Yleisesti uintia koskevat seuraavat säännöt: Tulee pysyä omalla radalla, pohjasta ei saa ponnistaa tai pohjaa pitkin ei saa kävellä, joskin mikäli tämä on kilpailua hidastamatta mahdollista, pohjassa saa seistä. Rataköydestä ei saa vetää eikä toista kilpailijaa häiritä. Kirittäminen/jäniksen käyttö on kiellettyä ja ellei asiasta erikseen määrätä, altaasta tulee poistua mahdollisimman nopeasti maaliin tulon jälkeen (tietysti muita kilpailijoita estämättä).
Lähdöstä on määrätty, että selkäuinnissa tai viestin selkäuintiosuudella lähtö tapahtuu vedestä, muuten lähdön tulee tapahtua veteen hypäten. Erityisuinnissa tai veteraanisarjoissa (masters) voidaan sallia lähtö vedestä.
Vapaauintia koskevia erikoissääntöjä on kolme:
(1) Vapaauintia saa uida millä tyylillä tahansa, paitsi jos vapaauinti on osana sekauintilajia/viestiä, jolloin tulee uida mitä tahansa uintitapaa paitsi selkä-, rinta- tai perhosuintia.
(2) Käännöksissä tai maaliintulossa tulee koskettaa päätyä jollakin ruumiinosalla.
(3) Lähdön tai käännöksen jälkeen saa sukeltaa siten, että viimeistään 15 metrin kohdalla pään tulee rikkoa veden pinta. Tämän jälkeen koko uinnin ajan on jonkin ruumiinosan rikottava veden pinta.
Selkäuintia koskevia sääntöjä on enemmän:
(1) Lähdössä on katsottava seinään päin ja pidettävä kiinni kädensijoista. Jos päädyssä on kouru, jalkoja ei saa asettaa siihen.
(2) Uidessa pitää olla koko ajan selällään (tai enintään 90 asteen kulmassa kyljellään), poislukien juuri ennen käännöstä.
(3) Sukeltaa saa lähdön tai käännöksen jälkeen enintään 15 metriä (pää pintaan viimeistään 15 metrin merkin kohdalla), jonka jälkeen jonkin ruumiinosan tulee koko ajan rikkoa veden pinta.
(4) Käännöksessä jonkin ruumiinosan pitää koskettaa seinää. Ennen käännöstä voi kääntyä mahalleen ja tehdä yhden vedon mahallaan joko yhdellä tai samanaikaisesti molemmilla käsillä
(5) Maaliin tullessa pitää koskea päätyyn jollakin ruumiinosalla, kuitenkin pysyen selkäuintiasennossa (t.s. seinään kosketaan yleensä kädellä, mutta pääkin kelpaa...)
Kuten voidaan havaita, kummassakaan uintityylissä ei potkuista määrätä erikseen mitään. Yleensä vapaauintimatkat uidaan krooliuintia (vuoropotkuin) ja selkäuintimatkat selkäkroolia (myöskin vuoropotkuin), poislukien vedenalaiset osuudet, jolloin käytetään ns. delffiinipotkua. Joskus näkee tosin vapaauintimatkoilla uitavan perhosuintia, tai vaikkapa pitkillä matkoilla (800m/1500m) veteraanikisoissa jonkun kilpailijan huilaavaan altaanmitan verran uimalla selkäuintia.